De essentie van mountainbiken is inschatting, terrein lezen en durf daarmee overwin je het parkoers!

MTB Training Coaching Basis
De start van een mountainbike avontuur

Kortgeleden werd ik gevraagd om te vertellen over mijn passie voor mountainbiken. De vraagsteller ging ervan uit dat er een moment geweest moet zijn dat me geïnspireerd heeft om te gaan mountainbiken!

Anthony van Haren | Active5 Coach

De waarheid is eigenlijk helemaal niet zo speciaal in 1991 was ik geblesseerd als topsporter en zat thuis met een kapotte knieschijf deels verbrijzelde meniscus en ingescheurde kniebanden opgelopen in mijn sport Windsurfen. Als team rider bij een international team, had ik een te gekke tijd, maar het was een tijd van buitengewone acties om mijn plek binnen het internationale circuit te behouden en door een verkeerde landing kwam daar abrupt een einde aan. 

Na een operatie, dikke maand herstel, 6 weken op krukken kon ik beginnen met echt revalideren. Mountainbiken werd mij voorgeschreven door mijn orthopeed en fysiotherapeut als de therapie met de minste vorm van belasting om mijn knie weer in het gareel te krijgen. Mijn sponsor had me dan ook om die redenen teruggehaald naar hun thuislocatie in Sindelfingen, Stuttgart Duitsland om in die mooie omgeving van bos, woud en het dal van de Neckar mij de kans te geven op herstel door juist in die omgeving veel te trainen op de mountainbike.

Mountainbiken en de zoektocht naar MTB Trainingsschema’s

Op zoek naar MTB trainingsschema’s en de drive om me te verbeteren kwam ik er al snel achter dat er geen goed trainingsprogramma was voor mountainbikers. De sport heette toen nog ATB – All terrain Bike en dat was precies wat er nodig was een trainingsprogramma voor elk terrein.

De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. Ik maakte mijn eerste programma’s, werd beter deed mee aan diversen nationale, internationale wedstrijden. Begon een eigen team, trainde en coachte vele mountainbikers. Waarbij kracht, explosiviteit en conditionering de sleutel is om je rijgedrag en rijstijl te verbeteren.

Nu 28+ jaar later is de beste vraag die de vraagsteller aan mij stelde “Wat maakt mountainbiken zo bijzonder”? Als ik erover nadenk, komt het hierop neer!

Ik denk dat mountainbiken een uitdagende sport is, omdat het de “Cardio elementen” van een duursport combineert met de flow en adrenaline van extreme sporten zoals windsurfen, wakeboarden, snowboarden. De combinatie van tegenstellingen maakt dat de sport meer vraagt en eist wanneer je deelneemt aan mountainbike evenementen of wedstrijden in vergelijk tot andere sporten.

Zelf heb ik veel prachtige mountainbike momenten ervaren, terwijl mijn lichaam schreeuwde vanwege het gebrek aan zuurstof en mijn benen brandden op de pedalen. Vaak heb ik ook het gevoel gehad van een geweldige ‘flow’ waarbij alles lukte, terwijl ik door het terrein scheurde.

De essentie van mountainbiken

Inschatting, terrein lezen en durf daarmee overwin je de hindernissen in het parkoers! Dit is waarom ik niet begrijp hoe sommige sporters mountainbiken definiëren. Voor mij verschuilt een echte mountainbiker zich niet achter waar hij goed in is. Hij of zij zoekt paden, routes die uitdagen om te groeien om zo je vaardigheden uit te breiden.

Je past het parkoers niet aan om het gemakkelijker te maken; maar rijdt dezelfde route keer op keer totdat je het voor elkaar krijgt. Er zijn namelijk altijd manieren om sneller, langer en beheerster met meer kracht en vertrouwen te rijden.

MTB Training Coaching Race XC-abonnement de start naar mtb techniek en tactiek verbetering voor de wedstrijdrijder

Dat is waar de mountainbiker voor mij het verschil maakt. Wil je beter worden dan heb je toch wezenlijk iets anders nodig als met enige regelmaat op een bospad rijden.

Anthony van Haren | Active5 Coach

Dit is ook de reden waarom toegesneden mountainbike technieken en mountainbike trainingen zo’n belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de individuele mountainbiker. Je vaardigheden zijn slechts zo goed als je fysieke basisvaardigheden die je ondersteunen in het nemen van de hindernissen en technische stukken in een parkoers. Vaak vormt juist je ongetrainde vermogen de belemmering!

Het ligt niet aan de mountainbike waarop je rijdt of de grootte van je wielen. Om het plezier van mountainbiken echt aan te boren, moet je de strijd aan gaan met je fysieke beperkingen. Het gebrek aan mobiliteit, kracht, kennis, durf en bewustzijn over je lichaam.

Ik realiseerde me kortgeleden dat mijn boodschap juist is voor die mountainbikers, die met niemand anders dan het parkoers concurreren. Je mag crosscountry XC-enduro of downhill racen, maar de kern is niet “jij tegen de ander “, maar jij tegen de berg of het uitdagende parkoers.

Pas als je die lijn in het zand zet, begrijp je beter wat ervoor nodig is om je verder te ontwikkelen en wordt je mountainbike een verlengstuk van jezelf.

Heb je interesse gekregen om meer hierover te weten te komen of over het trainingsabonnement wat wij aanbieden dan neem contact op!

Verleg op een gezonde en uitgebalanceerde manier je grenzen!
SCROLL UP