Tips Open Water zwemmen

Tips Open Water zwemmen voor meer plezier en zelfvertrouwen!

We hebben de volgende Tips Open Water Zwemmen voor je samengesteld om je op weg te helpen in het openwaterzwemmen.

Open Water Zwemmen, vooral op de dag van de wedstrijd, vooraf aan je eerste sprint, kwart triathlon of open water wedstrijd kan veel sporters stress en angst bezorgen. Vergroot daarom je zelfvertrouwen door vaker te gaan trainen, zodat je met meer plezier zwemt in open water.

Tip 1:  Volg meerdere open water zwem trainingen, hoe meer hoe beter.

Het is onvermijdelijk dat hoe meer je oefent, hoe zelfverzekerder en comfortabeler openwaterzwemmen aanvoelt. Waarbij continuïteit de sleutel is. Het klinkt simpel en dat is het ook. Veel trainen is het beste wat je kunt doen!

Begin met een goede opbouw in openwaterzwemmen in het voor seizoen van september tot midden april. Ga wanneer de temperatuur het toelaat om met een wetsuit te zwemmen al vanaf midden april regelmatig een paar baantjes in het buiten zwemmen. Wanneer je geen opbouw gedaan hebt in het voorseizoen kijk uit naar lokale openwaterzwemmen clinics. Je kunt ook een paar trainingsmaatjes verzamelen en in het dichtstbijzijnde zwembare open water (meer, rivier, enz.) gaan oefenen. Let wel en dit zou allang duidelijk moeten zijn – zwem nooit alleen maar altijd met een buddy en een zwemboei!

Tip 2: Koop een wetsuit

Als je geen wetsuit hebt en je wilt toch graag in open water trainen voor een evenement of wedstrijd, koop of huur er een. Een wetsuit is niet alleen warm, het zorgt ook voor meer drijfvermogen. Hierdoor lig je gestroomlijnder in het water en glij je daardoor beter door het water.

Tip 3: Begin rustig en start goed voorbereid door te beginnen met een goede Warming-up en verlaag daarna je hartslag!

Open water zwemmen is spannend of beter gezegd uitdagend. Zwemmen in open water geeft een andere dimensie aan je zwemmen. Open water is vaak minder doorzichtig dan zwembadwater en vraagt meer van je oriëntatie. Veranderde weersomstandigheden kunnen je ook parten spelen. Loop daarom nooit te hard van stapel!

Start met een goede Warming-up van +/- 10min met dynamische rekken en strekken en het losmaken van je spieren. Check je materiaal zwembril, wetsuit en zwemboei en start eerst met wennen aan het buitenwater. Daarna doe een set van 30 ademhalingsoefeningen om je hartslag te verlagen. Probeer in een ondiep gedeelte even op de bodem te gaan zitten. Dit alles geeft rust in je ademhaling, waardoor je met meer ontspanning begint aan je eerste zwemslagen.

Tip 4: Visualiseer wat je gaat doen in je zwemtraining

Voordat je gaat zwemmen visualiseer wat je tijdens de training wilt gaan doen. Dit maakt het gemakkelijker tijdens het openwaterzwemmen om te reageren op veranderde condities, situaties of aanpassingen in je zwemslag. Je geeft door de visualisatie je gedachten en doelen een plekje. Dat werkt veel makkelijker dan tijdens het zwemmen pas te bedenken wat je wilde gaan doen. Door dit vooraf te doen voorkom je dat je door je gedachten je zwemslag en ademhaling verprutst! Beter gezegd laat je gedachten geen obstakel zijn voor je zwemmen.

Tip 5: Oriëntatie hoe pak je het aan in open water?

Zoek vooraf oriëntatie punten vanaf de kant en start in je eigen tempo. Zwem van boei naar boei in het open water of van boei naar kerk spits of boerderij. Hierdoor schep je houvast in het zwemmen. Kijk ook weer niet te vaak tijdens het zwemmen de onderbreking kost teveel weerstand en daardoor energie met als resultaat een verhoging van de hartslag en een zwaardere ademhaling.

Kijk ook niet in je armslag, maar duw eenvoudig aan de voorzijde van je slag op je hand, zodat je boven het water naar voren uitkijkt. Doe je dit in je zwemslag dan zul je zien dat je direct afwijkt van je koers. Als het gaat om tempo bepaal je eigen tempo en focus op zwemtechniek en ademhaling i.p.v. je trainingsmaatjes bijhouden.

Met EGO win je geen wedstrijden, door samenhangend te trainen met aandacht voor je zwemtechniek wel!

Anthony van Haren | Active5 Coach
SCROLL UP