Wat is een Swimrun ?

Wat is een Swimrun?

Wat is een Swimrun?

Swimrun is zoveel meer dan alleen zwemmen en hardlopen. In tegenstelling tot een triatlon of aquathlon, wordt elke discipline niet slechts één, maar meerdere keren gedaan.

Een kenmerk van Swimrun is dat atleten hun uitrusting voor beide disciplines tijdens de wedstrijd altijd bij zich dragen. Vele kiezen er dan ook voor, om hun wetsuit en schoenen aan te houden tijdens de wedstrijd om kostbare tijd te besparen. Een Swimrun vindt altijd buiten in de openlucht plaats. Het is een combiduursport wedstrijd die bestaat uit tenminste twee overgangen tussen de zwem- en loopfasen.  De kleding, schoenen die de deelnemer draagt en het zwemmateriaal wat ze gebruiken, moet helemaal tot aan de finishlijn worden meegenomen. Dit betekent dat je de Swimrun zwemt met je schoenen aan.

Om deel te nemen aan een Swimrun heb je geen dure uitrusting nodig, maar wel veel uithoudingsvermogen en goede training. Iedereen kan doordeweeks de tijd wel inruimen voor een zwemsessie of even hardlopen tijdens de lunchpauze.

Swimrun uitrusting hoeft niet speciaal te zijn

Bestaande hardloopschoenen en zwemuitrusting kunnen hiervoor gemakkelijk worden gebruikt. En voor degenen die willen upgraden, is er veel gespecialiseerde Swimrun uitrusting beschikbaar. Maar om het voor het eerst uit te proberen, hoef je nog geen grote investeringen te doen!

Het avontuur speelt een belangrijke rol.

Omdat deze sport in de natuur plaatsvindt, mag de interactie met de elementen je natuurlijk niet storen. De wind, golven en weelderige vegetatie maken deze sport tot een werkelijk unieke ervaring.

Zwemmen met schoenen maakt de beenslag vrij inefficiënt. De schoolslag is dan ook niet zo geschikt als het gaat om wedstrijdsnelheid. Swimrun deelnemers worden aangespoord om een Pullbuoy, beendrijver (groter dan 100 × 60 cm niet toegestaan) tijdens het zwemmen te gebruiken. De Pull-buoy houdt de benen aan het wateroppervlak, zodat tijdens het borstcrawl zwemmen zonder beenslag de juiste gestroomlijnde ligging in het water kan worden behouden.

Vanwege veiligheidsmaatregelen wordt het zwemonderdeel van de wedstrijd uitgevoerd door teams, maar er zijn verschillende races waar je ook individueel kunt racen!

Er zijn drie klassen om in te concurreren.

Mannenklasse | Vrouwenklasse | Gemengde genderklasse.

Sprint 10 Km | Short 10 – 20 Km | Standard 20 – 40 Km | Long 40 Km – 75 Km | Ultra 75 Km of meer

Aangezien Swimrun een cross-country race is, is er nog geen normering wat de totale afstand van elk onderdeel rennen en zwemmen moet zijn.

Active5 Coach

Ook is er geen normering voor het aantal transities zoals in sporten gerelateerd aan zwemmen zoals aquathlon, bi-athlon of triatlon.

Een verschil met aquathlon is dat de swimrun tenminste twee zwemonderdelen heeft en dat alle uitrusting volledig moet worden gedragen. Terwijl aquathlon-achtige triatlon een zwemonderdeel kent en een transitie van nat naar droog waar schoenen en hardloop kleren kunnen worden aangetrokken.

Verleg op een gezonde en uitgebalanceerde manier je grenzen!
Bekijk hier ons Swim Run Coaching Training Basis Abonnement
SCROLL UP